Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΑΣΠΡΑ ΜΟΥΡΑ ΜΑΥΡΑ ΜΟΥΡΑ



~~~Άσπρα μούρα ~~~μαύρα μούρα .........



Όχι -όχι δεν μεράκλωσα ξαφνικά..
κι άρχισα τα ρεμπέτικα ....
...Τα μούρα αυτά ...........











μόλις τα έφερε ο πατέρας από το χωραφάκι μας φρέσκα και λαχταριστά ...είναι η δεύτερη κοψιά εδώ και μια εβδομάδα .!
Από μικρή τρελαινόμουν γιαυτό το φρούτο και κάθε χρόνο τα περιμένω πως και πως.
Ο πατέρας συνταξιούχος πια ασχολείται με τα κηπουρικά του την μεγάλη του αγάπη !
Φροντίζει -να ναι καλά -για την υγιεινή μας διατροφή προμηθεύοντας μας με βιολογικά προιόντα,όλα από τα χεράκια του !! Ειδικα στην σημερινή εποχή κρίσης   αυτό  μας βοηθάει αρκετά.
Το χωραφάκι του η αλλοιώς ο μπαξές του (θεσσαλονικιός γαρ) ,
είναι η ζωή του,όπου εκτός απο μουριές ,συκιές,αχλαδιές βερυκοκιές και διάφορα άλλα δέντρα που εχει φυτέψει εδώ και χρονια , φυτεύει τώρα φασολάκια ,κουκιά ,μελιτζάνες πιπεριές ,ντομάτες και όλα τα σχετικα!
Από μικρά θυμάμαι η μεγαλύτερη χαρά , αλλά ταυτόχρονα και τσακωμός με τα αδέλφια μου ήταν ποιός κάθε μεσημέρι μετά το φαγητό θα πήγαινε μαζι του στο χωράφι -με την βεσπα τοτε -και με τα καλαθάκια μας για να μαζεψουμε τα χίλια δυό καλά!
Τώρα αυτό το απολαμβάνουν σε λιγότερο βαθμό οι κόρες μου ,
που αραιά και που πάνε με τον παππού για να τον βοηθήσουν.
Προχτές γέννησε και η κατσικούλα μας και η μικρή δεν ξεκόλλαγε απο εκεί ...
Στο θέμα μας όμως που είναι τα μούρα ...άσπρα και μαύρα...και που επι μια εβδομάδα τώρα αποτελούν το βασικό μας φρούτο !!!
Άσε που τόσα πολλά που φέρνει όλη η γειτονιά έχει φάει!!!
Άλλωστε αυτά είναι για άμεση κατανάλωση ,αν μείνουν λίγο στο ψυγείο νερουλιάζουν !
Έχω λοιπόν μια εβδομάδα που έχω λυσσάξει στα μούρα,
....έτσι αρχισα να ψάχνω στο ιντερνετ διάφορες συνταγές για να τα αξοιοποιήσουμε και αλλιώς!!
Ιδου τι βρήκα λοιπόν..
...καθώς και μερικά στοιχεία για την διατροφική τους αξία!!
Μούρα 
Το μούρο είναι ο καρπός της μουριάς. Είναι σύνθετος και αποτελείται από μία ταξικαρπία που σχηματίζεται από τα άνθη της ταξιανθίας. Το μήκος του ποικίλει από μισό εκατοστό μέχρι και 2,5 εκατοστά. Τα μεγαλύτερα μούρα παράγονται από τα καλλιεργούμενα είδη.
Το μαύρο μούρο είναι το πιο νόστιμο από τα άλλα είδη, είναι χυμώδες και το χρώμα του είναι σκούρο πορφυρό. Τρώγεται σκέτο σαν φρούτο, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική καθώς και στην παρασκευή χυμών. Το κόκκινο μούρο έχει χρώμα ανοιχτό πορφυρό, γεύση πολύ γλυκιά και χρησιμοποιείται στην παρασκευή μαρμελάδων και ζελέδων. Τα άλλα είδη μούρων είναι κατώτερης ποιότητας και δεν καταναλωνονται ευρεως
ΚΟΥΖΙΝΑ
Γαλλικές γεύσεις
Μπρουλέ μούρων

Υλικά
* 450γρ. ανάμεικτα μούρα (μούρα, βατόμουρα, φραμπουάζ, φραγκοστάφυλλα) * 25γρ. ζάχαρη * 1/4 κουταλάκι κανέλλα * 1/2 κούπα άσπρο κρασί * 1 κούπα κρέμα γάλακτος * 1 κουταλιά χυμό λεμονιού * 6 κουταλιές περίπου μαύρη ζάχαρη
Παρασκευή
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μούρα, τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με τη ζάχαρη, την κανέλλα και το κρασί και τα σιγοβράζουμε για 5 λεπτά περίπου (μέχρι να μαλακώσουν τα μούρα και να λιώσει η ζάχαρη). Με μία τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα φρούτα και τα μοιράζουμε σε έξι πυρίμαχα μπολάκια. Βράζουμε το σιρόπι που έμεινε στην κατσαρόλα μέχρι να μείνει μισό σε ποσότητα και το ρίχνουμε πάνω από τα φρούτα. Μόλις κρυώσουν τα φρούτα βάζουμε από πάνω την κρέμα γάλακτος και τη σκεπάζουμε με τη μαύρη ζάχαρη, να σχηματιστεί ένα στρώμα. Ψήνουμε σε πολύ δυνατό γκριλ για λίγο, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και βάζουμε τα μπολάκια στο ψυγείο.
. http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=707557&-V=archivecolumns&-p





Μαρμελάδα Μούρο
Εάν έχετε μουριά στο σπίτι σας, είναι ευκαιρία να φτιάξετε ωραία μαρμελάδα για όλη τη χρονιά.
Συστατικά
4 φλ. μούρα3 - 3½ φλ. ζάχαρη
χυμό από 1 λεμόνι
Οδηγίες
1. Ξεπλύντε λίγο τα μούρα και καθαρίστε τα (από κοτσάνια, χαλασμένα κλπ)
2. Βάλτε τα στην κατσαρόλα με το χυμό του λεμονιού και αφήστε τα να σιγοβράσουν, μέχρι να βγάζουν ζουμί και να μαλακώσουν. Σε αυτή τη φάση μπορείτε να τα λιώσετε κιόλας με ένα μπλέντερ χειρός.
3. Προσθέστε τη ζάχαρη, ανακατέψτε και αφήστε να βράσει καλά μέχρι να φτάσει τη θερμοκρασία των 104°C και να γίνει μαρμελάδα
4. Βάλτε τη σε αποστειρωμένα βαζάκια και φυλάξτε τη.



http://www.sintagespareas.gr/sintages/marmelada-mouro.htmlΚυτταρίτιδα, μούρα και βατόμουρα
Τα μούρα και τα βατόμουρα είναι πλούσια σε βιοφλαβονοειδή και έτσι, χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση,
ενεργούν ενάντια στη ζάχαρη και στο λίπος. Παράλληλα είναι πλούσια σε βιταμίνη c
. Δοκιμάστε επίσης, ακτινίδιο, μούσμουλα, κόκκινη πιπεριά, μαϊντανό, πεπόνι, φράουλες και χόρτα.


Τα κρεμμύδια, αλλά και τα μήλα, τα μούρα, το σπανάκι, τα λάχανα και το μπρόκολο παρέχουν σημαντική προστασία από τον καρκίνο του παγκρέατος, ιδίως στους καπνιστές, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Το όφελος αποδίδεται σε μία ομάδα ουσιών που περιέχουν αυτά και άλλα φυτικά τρόφιμα – τις φλαβονόλες.
Σορμπέ φράουλας

Οι ζέστες του καλοκαιριού άρχισαν κάπως νωρίτερα φέτος. Πέρα από το παγωμένο νερό, το κρύο τσάι, τους δροσερούς καφέδες και τα αναψυκτικά δοκιμάστε να δροσιστείτε, αλλά και να γλυκαθείτε με ένα σορμπέ. Αφήστε δε που είναι ελαφριά και θεωρούνται το ιδανικότερο τελείωμα μετά από ένα βαρύ γεύμα.



Υλικά:
2 φλιτζάνια φρέσκα μούρα
2 ½ φλιτζάνια φρέσκιες φράουλες
½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι έτοιμο χυμό από σταφύλι
φρέσκιες φράουλες για τη διακόσμηση
Εκτέλεση:
Περνάμε τα μούρα από σίτα, πιέζοντας με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Κρατάμε το χυμό και πετάμε τα σπόρια και τις φλούδες. Αναμειγνύουμε το χυμό των μούρων, τις φράουλες και τη ζάχαρη σε ένα μπολ ή σε μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να ετοιμάσουμε λείο μείγμα. Προσθέτουμε το χυμό σταφυλιού και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει τελείως. Σερβίρουμε, αφού αφήσουμε το σορμπέ για 10 λεπτά έξω από την κατάψυξη και γαρνίρουμε με φρέσκιες φράουλες.
http://www.politis-thrakis.
Η
 ρεσβερατρόλη ανήκει στην οικογένεια των φυτο-οιστρογόνων. Περιέχεται μέσα στα σταφύλια, στο κρασί, σε ορισμένες ποικιλίες μούρων και στα φιστίκια.
Το κόκκινο κρασί περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες ρεσβερατρόλης παρά το άσπρο κρασί.
Σε πειράματα η ρεσβερατρόλη φάνηκε να έχει ιδιότητες που εμποδίζουν τη γένεση, ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου
http://www.panepo.gr/wine_and_health.htm

ΑΛΛΕΣ ΙΔΕΕΣ;΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄


....ΚΙ ΕΝΑΣΧΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙ 



3 σχόλια:

  1. Μας άνοιξες την όρεξη, βρε Σέβα. Τα είδα κι εγώ στη λαϊκή το Σάββατο και τα λιμπίστηκα! Νίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥΡΙΑ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΦΙΔΟΣΠΙΤΟ ,ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ.Ο ΣΥΧΩΡΕΜΕΝΟΣ Ο ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΩΡΓΗΣ ,Ο ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ...ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΦΤΙΑΞΕΙ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟΣΠΙΤΟ ΜΕ ΣΑΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΚΑΛΑ ΑΠΟ ΚΑΔΡΟΝΙΑ.ΠΟΣΑ ΓΕΛΙΑ ΕΧΕΙ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ.ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ ΜΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑ,ΕΙΧΕ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΓΕΡΙΚΗ ΜΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΑΠΟ ΚΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟς...ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΕΨΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΦΙΛΕΝΑΔΕΣ ΤΗΣ.......ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΜΟΥΡΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΡΕΘΙΣΤΙΚΕς ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΦΑΓΟΥΡΑ....ΧΜΜΜ...ΑΥΤΑ....ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΕΒΑΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΗ, ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΟΒΑΜΕ ΑΣΠΡΑ ΜΟΥΡΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΡΑΤΣΑ
    ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ....ΛΙΙΙΙΙΓΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΒΟΥΜΕ ΜΑΥΡΑ ΜΟΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΡΙΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΡΩΜΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΜΟΥ
    ΩΡΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ..ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ..ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ!!