Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ E-TWINNING :ΗΡΩΕΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΙ ΣΕ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ(Γράφουμε , εικονογραφούμε, παίζουμε)E-twinning: "'Ηρωες φανταστικοί σε διαδρομή μαγευτική".


Γράφουμε , εικονογραφούμε, παίζουμε.

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ e-twinning ΕΡΓΟ ΜΑΣ )
Το παραμύθι μας ξεκινάει : Συγγραφή και εικονογράφηση. Μετά την ψηφοφορία του κεντρικού ήρωα της ιστορίας του προγράμματός μας : «Ήρωες φανταστικοί σε διαδρομή μαγευτική», ήρθε η στιγμή να ξεκινήσει η συγγραφή της ιστορίας από τα παιδιά και η εικονογράφησή της.
Ποιος όμως θα ξεκινήσει την ιστορία και ποιος θα ακολουθήσει;   Πως θα γίνει η εικονογράφηση του παραμυθιού και από ποιον; Αυτά τα ερωτήματα τέθηκαν σε αυτό το στάδιο του έργου και για να δοθεί μία δίκαιη λύση δόθηκαν  οι παρακάτω οδηγίες.

Γράφουμε , εικονογραφούμε, παίζουμε.

Ο σκοπός μας ήταν να επιτύχουμε την συγγραφή και εικονογράφηση της ιστορίας ταυτόχρονα και συνεργατικά. Αποφασίστηκε λοιπόν γιαυτό το λόγο  η σειρά συγγραφής της ιστορίας να γίνει κλιμακωτά και αλφαβητικά. Δηλαδή θα ξεκινούσε  ένα νηπιαγωγείο την συγγραφή και θα συνέχιζε  το επόμενο. Παράλληλα όμως θα γινόταν  και η εικονογράφηση της ιστορίας από τα υπόλοιπα νηπιαγωγεία αλφαβητικά αλλά αντίστροφα, δημιουργώντας ζευγάρια συγγραφής και εικονογράφησης. Η μόνη «παράβαση» του κανόνα ήταν ότι αποφασίστηκε το νηπιαγωγείο που δημιούργησε τον νικητή -πρωταγωνιστή της ιστορίας να γράψει τελευταίο για να δώσει το τέλος ( μια «τιμητική διάκριση» ) Αν σας μπερδέψαμε παρατηρήστε τους παρακάτω πίνακες και θα καταλάβετε :
Αλφαβητική σειρά πόλεων συγγραφής ιστορίας :
 1. Νηπιαγωγείο Γαρδικίου
 2. Νηπιαγωγείο Ευόσμου
 3. Νηπιαγωγείο Ιεράπετρας
 4. Νηπιαγωγείο Κάτω Καμήλας
 5. Νηπιαγωγείο Μουδανιών
 6. Νηπιαγωγείο Πάτρας
 7. Νηπιαγωγείο Πυλαίας
 8. Νηπιαγωγείο Ρόδου
 9. Νηπιαγωγείο Σερρών
 10. Νηπιαγωγείο Χανίων
 11. Νηπιαγωγείο Κεντριού
Οι πόλεις που εικονογραφούν παράλληλα είναι :
 1. Το νηπιαγωγείο Χανίων την ιστορία που έχει γραφτεί από το νηπιαγωγείο Γαρδικίου
 2. Το νηπιαγωγείο Σερρών την ιστορία που έχει γραφτεί από το νηπιαγωγείο Ευόσμου
 3. Το νηπιαγωγείο Ρόδου την ιστορία που έχει γραφτεί από το νηπιαγωγείο Ιεράπετρας
 4. Το νηπιαγωγείο Πυλαίας την ιστορία που έχει γραφτεί από το νηπιαγωγείο Κάτω Καμήλας 
 5. Το νηπιαγωγείο Πάτρας την ιστορία που έχει γραφτεί από το νηπιαγωγείο  Μουδανιών
 6. Το νηπιαγωγείο Κεντριού την ιστορία που έχει γραφτεί από το νηπιαγωγείο Πάτρας
 7. Το νηπιαγωγείο Γαρδικίου την ιστορία που έχει γραφτεί από το νηπιαγωγείο Χανίων
 8. Το νηπιαγωγείο Ευόσμου  την ιστορία που έχει γραφτεί από το νηπιαγωγείο Σερρών
 9. Το νηπιαγωγείο Ιεράπετρας την ιστορία που έχει γραφτεί από το νηπιαγωγείο Ρόδου
 10. Το νηπιαγωγείο Κάτω Καμήλας  την ιστορία που έχει γραφτεί από το νηπιαγωγείο Πυλαίας 
 11. Το νηπιαγωγείο Μουδανιών την ιστορία που έχει γραφτεί από το νηπιαγωγείο Κεντριού.
Η συγγραφή της ιστορίας έγινε σε ένα αρχείο doc στο google drive. Το κάθε νηπιαγωγείο έγραφε την ιστορία του αλλάζοντας χρώμα γραμματοσειράς και λαμβάνοντας υπόψη τα γραφόμενα του προηγούμενου. Το όριο συγγραφής ορίστηκε στην μία σελίδα κειμένου. Ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας ήταν ο Γορίλας και οι υπόλοιποι ήρωες θα εμπλεκόταν σε ένα «ταξίδι» μαζί του !
Παράλληλα με την συγγραφή έπρεπε να γίνεται και η εικονογράφηση της ιστορίας από τα υπεύθυνα νηπιαγωγεία σε δύο φύλλα εργασίας που είχαν φτιαχτεί από το 29 νηπιαγωγείο Σερρών, υπεύθυνο για την δημιουργία  των  φύλλων  εργασίας του προγράμματος. Το ένα ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη (ένα για το κείμενο και άλλο για την εικόνα) και έπρεπε να χρησιμοποιηθεί δύο φορές και το άλλο  ένα ολόκληρο  φύλλο μόνο για εικονογράφηση.

Σημαντικό λοιπόν ήταν στην διαδικασία η παρακολούθηση της εξέλιξης της ιστορίας από τα μέλη – νηπιαγωγεία, ώστε να μπορούν να εικονογραφούν τα στάδια της με τον καλύτερο τρόπο !
Το πρώτο φύλο εργασίας για την εικονογράφηση
 Το δεύτερο φύλλο εικονογράφησης χωρισμένο σε δύο μέρη, ένα για το κείμενο και ένα για την εικονογράφηση.

 Η  ιστορία λοιπόν άρχισε να γράφεται και παράλληλα να εικονογραφείται !! Η  αγωνία μας καθ όλη την διαδικασία   ήταν πολύ μεγάλη. Τι τροπή θα έπαιρνε κάθε φορά η ιστορία ;  Τι θα γράφαμε εμείς  όταν ερχόταν η δική μας σειρά ; Είμασταν το όγδοο νηπιαγωγείο στην σειρά της συγγραφής. Τι γράψαμε; Δεν θα σας το αποκαλύψουμε ακόμα.
Η διαδικασία της συγγραφής ήταν καταπληκτική .  Διαβάζαμε καθημερινά την συνέχεια της ιστορίας όπως γραφόταν και δραματοποιούσαμε τις κεντρικές σκηνές της  ! Στην συνέχεια επικεντρωθήκαμε στα συναισθήματα που βίωναν οι χαρακτήρες και χρησιμοποιώντας τον κεντρικό ήρωα και ότι ήδη είχε προηγηθεί  ..........αρχίσαμε να γράφουμε   όταν ήρθε η δικιά μας σειρά..! 
Ο περιορισμός της μίας σελίδας συγγραφής από το κάθε νηπιαγωγείο λίγο μας «στεναχώρησε» με την έννοια ότι τα παιδιά «λύθηκαν» και δεν έλεγαν να σταματήσουν . Το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε και ανεβάσαμε το κείμενο μας για να μας εικονογραφήσουν τα παιδιά από το νηπιαγωγείο της Ιεράπετρας . Κάθε μέρα διαβάζαμε την καινούργια «ιστορία» και βλέπαμε τις εικονογραφήσεις των άλλων νηπιαγωγείων.
Ιδού τα δικά μας φύλλα εικονογράφησης για το κείμενο της Ιεράπετρας.Και μερικά ενδεικτικά από τα άλλα νηπιαγωγεία 

 Κατά την διάρκεια της  συγγραφής και της εικονογράφησης  ξεπήδησαν πολλές φιλαναγνωστικές δραστηριότητες που οδήγησαν στην δημιουργία πολλών φύλλων εργασίας από όλα τα νηπιαγωγεία αλλά και παιχνιδιών. (Οι φιλαναγνωστικές δραστηριότητες θα προστεθούν σαν ένθετο στο βιβλίο που θα δημοσιευτεί). 
Τα φύλλα εργασίας και τα παιχνίδια ανέβηκαν στην πλατφόρμα του Twinspace και μοιράστηκαν σε όλα τα νηπιαγωγεία που τα χρησιμοποίησαν κατά το δοκούν 


Τα φύλλα εργασίας ανέβηκαν όλα εδώ
Τα παιχνίδια που δημιουργήθηκαν πάρα πολλά !! Εκτός από τα on line που είχαν δημιουργηθεί και μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ , το κάθε νηπιαγωγείο δημιούργησε παζλ, επιτραπέζια, τρίλιζες, κ.ά. Όλα συγκεντρώθηκαν σε μια παρουσίαση που είχε αναλάβει σαν αρμοδιότητα να κάνει το νηπιαγωγείο Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Εκτυπώθηκαν και παίχτηκαν από τα παιδιά. Αυτά τα παιχνίδια αποτέλεσαν και ένα σημαντικό κομμάτι μιας γιορτής έκπληξης που διοργανώθηκε με την λήξη της συγγραφής του παραμυθιού και θα παρουσιαστεί  σε επόμενη ανάρτηση !
Πολλά από τα παιχνίδια που δημιουργήθηκαν  από όλα τα νηπιαγωγεία  πλέον παίζονται στις καθημερινές ελεύθερες δραστηριότητες των παιδιών και τα έχουν αγαπήσει τόσο πολύ !!

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ 
ΤΡΙΛΙΖΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕς                   
 ΠΑΖΛ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ   
  ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ  ΠΑΖΛ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ
 ΜΙΧ AMD MATCH ΑΠΟ  TO ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ 


 ΠΑΖΛ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ 

 ΦΙΔΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΕΝΤΡΙΟΥ 
 ΠΑΖΛ ΜΕ ΗΡΩΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ 

 TWISTER ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ Το παραμύθι μας έχει πλέον τελειώσει .. Το

 επόμενο βήμα είναι η συνεργατική δημιουργία 

του εξώφυλλου, οπισθόφυλλου και τίτλου ! Το 

ταξίδι μας  συνεχίζεται…. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ 
e -twinning project 2015: ΗΡΩΕΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΙ ΣΕ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ on PhotoPeach

1 σχόλιο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ..ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ..ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ!!