Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕς

 Στην  τουριστική Ρόδο όπου εργάζομαι , είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο οι μικτοί γάμοι,  οπότε στην τάξη μας  σχεδόν πάντα υπάρχουν παιδιά που έχουν μητέρες απο άλλες χώρες .. συνήθως ευρωπαικές.  Το γεγονός το εκμεταλευόμαστε κατάλληλα σε πολλές δράσεις μας  που έχουν χαρακτήρα διαπολιτισμικό.Μια  επόχη κατάλληλη  γ騨αυτό είναι  και τα Χριστούγεννα.!!!
Παρακάτω βλέπετε μερικές μητέρες και γιαγιάδες που δέχτηκαν με χαρά την πρόσκληση μας για να μας μιλήσουν για τα έθιμα των χωρών τους  τις προηγουμενες χρονιές ..
Φέτος δυστυχώςς δεν έχω καμια τέτοια περίπτωση,    παρ¨¨ολαυτ¨α θα μιλήσουμε για τα ήθη και έθιμα και άλλων χωρών ..


Ολλανδία

Η περίοδος των Χριστουγέννων στην Ολλανδία ξεκινάει με μια παράδοση η οποία αρχικά δεν είχε καμία σχέση με τα Χριστούγεννα. Η ημέρα εορτής του Αγίου Νικολάου αποτελεί τη κορύφωση της εορταστικής περιόδου. Σύμφωνα με το θρύλο, ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος ονομάζεται «SinterKlaas» καταφθάνει στην Ολλανδία το Νοέμβριο, τρεις βδομάδες πριν τα γενέθλιά του. Το πλοίο του είναι φορτωμένο με δώρα, το υποδέχεται στο λιμένα η Βασίλισσα Βεατρίκη συνοδευόμενη από πλήθος κόσμου. (Βέβαια αυτό το έθιμο ανάγεται στην εποχή που η Ολλανδία ήταν αποικιοκρατική και έρχονταν τα χριστουγεννιάτικα προϊόντα από τις αποικίες της).
Τις ημέρες που ακολουθούν ο SinterKlaas γυρίζει όλη τη Χώρα μαζί με τον βοηθό του τον Zwarten Piet (Μπλακ Πιτ ή Μαύρο Πιτ).
Τα παιδιά στην Ολλανδία παίρνουν τα δώρα τους στις 5 Δεκεμβρίου.
Τα Χριστουγεννιάτικα δένδρα στολίζονται παντού αφού έχει φύγει από τη χώρα ο SinterKlaas.
Και εδώ τα Αλεξανδριανά αποτελούν μέρος της εορταστικής διακόσμησης.
Η μαμά απο την ΟΛΛΑΝΔΙΑ  μας έδειξε στο λαπτοπ  οικογενειακές φωτογραφίες από την γιορτή των Χριστουγέννων εκεί!
.....μας κέρασε ολλανδικά χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια..
Μας έγραψε τις ευχές της στα ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ....
...ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΤΗΣ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΔΩΡΟ ΚΑΡΤΟΥΛΑ

Πολωνία

Στη Πολωνία η περίοδος που προηγείται των Χριστουγέννων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς νέοι και μεγάλοι απέχουν συνειδητά από πειρασμούς (κυρίως από γλυκά) στη προσπάθειά τους να έχουν εσωτερική γαλήνη και αρμονία.
Τα σπίτια και τα δωμάτιά τους φαντάζουν υπέροχα με πλούσιες χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις. Και εδώ κόκκινα ή μπλε αλεξανδριανά χρησιμοποιούνται στη παραδοσιακή διακόσμηση της Πολωνίας σε συνδυασμό με κλαδιά από πεύκα.
Η παραμονή των Χριστουγέννων θεωρείται η πιο σημαντική ημέρα των εορτών. Μετά από μια ημέρα νηστείας η οικογένεια από τους γηραιότερους μέχρι τα παιδιά συγκεντρώνονται στο γιορτινό τραπέζι που ειδικά για τη περίσταση είναι περίτεχνα διακοσμημένο ενώ το λευκό τραπεζομάντιλο θεωρείται πλέον απαραίτητο.
Μόλις το πρώτο αστέρι εμφανισθεί στον ουρανό η εορτή μπορεί να ξεκινήσει. Η έναρξη της εορτής γίνεται με το μοίρασμα του χριστουγεννιάτικου μπισκότου, ως ένδειξη αγάπης και συμφιλίωσης που συνοδεύεται με την ανταλλαγή θερμών ευχών.
Στο τραπέζι υπάρχει πάντα και ένα πιάτο άδειο σε περίπτωση που κάποιος επισκέπτης εμφανιστεί αναπάντεχα. Τα δώρα τοποθετούνται κάτω από το δένδρο των Χριστουγέννων και προσφέρονται από τον νεαρότερο σε ηλικία.

 Η Πολωνέζα γιαγιά μας έφερε μια  χριστουγεννιάτικη ζωγραφιά δικιά της  ,που εδειχνε πως γιορταζουν τα Χριστούγεννα  εκει!!
ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗΣ  ΜΙΑ ΓΙΡΛΑΝΤΑ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΟΛΙΣΕΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ

Χριστουγεννιάτικα έθιμα από την Τσεχία

Για τους Τσέχους, η παραμονή των Χριστουγέννων είναι μέρα νηστείας. Λέγεται, μάλιστα, ότι όποιος καταφέρει να μη φάει τίποτα μέχρι το δείπνο, το οποίο σερβίρεται γύρω στις 6-7 το απόγευμα, θα δει ένα χρυσό γουρούνι. Μετά το εορταστικό δείπνο, τα μήλακόβονται σε σχήμα σταυρού, όπως η βασιλόπιτα, και το σχήμα που δημιουργείται στοκουκούτσι –σταυρός ή αστέρι– θεωρείται αντίστοιχα κακός ή καλός οιωνός για την επόμενη χρονιά.

Ανάλογες "προβλέψεις" για την επόμενη χρονιά γίνονται την παραμονή των Χριστουγέννων και στην Πολωνία, με τη βοήθεια ενός δοχείου με νερό, στο οποίο ρίχνεται κερί μελισσών που δημιουργεί διάφορα σχήματα.

Στη Τσεχία η 4η Δεκεμβρίου, ημέρα της εορτής της Αγίας Βαρβάρας είναι αφιερωμένη στη μάρτυρα της περιόδου των πρώτων διωγμών των Χριστιανών.

Από άκρη σε άκρη της Χώρας κόβονται κλαδιά κερασιάς και διατηρούνται στο νερό. Εάν έχουν ανθίσει μέχρι τα Χριστούγεννα φέρνουν καλή τύχη και πιθανόν ευνοϊκές προοπτικές για γάμο μέσα στην επόμενη χρονιά.

Τα κλαδιά της κερασιάς μαζί με μικρά φυτά Αλεξανδριανών και άλλα γιορτινά στολίδια τοποθετούνται μέσα σε ψάθινα καλάθια, συνθέτοντας δημιουργίες παραδοσιακού και μοντέρνου στυλ που κοσμούν το γιορτινό τραπέζ
Η ΜΑΜΑ ΑΠΟΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΜΑΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ

5 σχόλια:

  1. Τι ωραία πράγματα μας έμαθες Σεβούλα!!!! Τι καταπληκτικό πρότζεκτ αυτό κι εσύ έχεις τέτοια δυνατότητα να εφαρμόζεις! Μπράβο που το σκέφτηκες και το υλοποίησες! Μπράβο και σε αυτές τις μαμάδες και γιαγιάδες που ασχολήθηκαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχει πάντα εξαιρετικό ενδιαφέρον από όλες τις απόψεις να φιλοξενούμε στην τάξη μας ανθρώπους με διαφορετική καταγωγή.Τυχερά τα μικρά σου Σέβα μου γιατί έχουν μια τέτοια δασκάλα...που δίνει ¨χώρο¨και αξία σε όλους τους πολιτισμούς ,σε όλους τους ανθρώπους.......ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια,πάρα πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση!!!αλεξάνδρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΕΛΕΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!!ΚΛΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗΗΗΗΗΗΗΗΗ!!!ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΒΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΕΙ!!!ΜΠΡΑΒΟ !!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΤΑ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είπα να περάσω, και να τα λέμε... από κοντά!
    Λάμπρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ..ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ..ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ!!