Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕς ΑΝΟΙΞΗ!!

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΟΙΞΗ ,,, ΜΑΡΤΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ  ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΡΙΞΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ !!


  ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΤΑ ΜΑΡΤΑΚΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΑΨΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟΣ ..ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΑΥΤΟ ..



Τον Μάρτη τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται είτε σαν δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτε στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι.
"Μάρτη" δεν φορούσαν μόνο οι άνθρωποι. Σε σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο. Σε άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να τον πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους. Αλλού πάλι το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες της Λαμπρής για να καεί μαζί του.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ
Η κατασκευή του "Μάρτη" είναι πολύ απλή. Χρειάζονται μόνο δύο κλωστές κεντήματος, μία κόκκινη και μία άσπρη. Κάνεις από έναν κόμπο στη μία άκρη της καθεμιάς, τη στερεώνεις κάπου με μια καρφίτσα και βάζοντάς την ανάμεσα στις παλάμες σου τη στρίβεις όσο γίνεται περισσότερο. Οταν στριφτεί καλά την κομπιάζεις και απ’ την άλλη άκρη της. Επαναλαμβάνεις με τη δεύτερη κλωστή. Οταν είναι έτοιμες oι στριμμένες τις πιάνεις μαζί -κόκκινη και άσπρη- και τις τεντώνεις. Σε μια στιγμή, τις αφήνεις απ' τη μια άκρη και μπλέκονται από μόνες τους.



ΓΡΑΨΑΜΕ ΤΗΝΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ ..
  ΒΡΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΙΞΑΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ....
  ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ  ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΤΗΣ ΛΟΤΗΣ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΥΛΟΥ

 και αποχαιρετάμε τον χειμώνα και καλωσορίζουμε την άνοιξη με μια ομαδική  ζωγραφιά


  ακουσαμε την  ανοιξη του vivaldi απο τις  4 εποχες

  ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΓΙΑ   ΚΑΤΑΣΚΕΥΟΥΛΑ  ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΠΕΡΣΙ ...    ΜΕ  ΤΗΝ ΠΑΡΟΙΜΙΑ 
:  ΜΑΡΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΚΛΑΙΕΙ ΠΟΤΕ ΓΕΛΑΕΙ ¨¨  ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΚΑΙ ΦΙΛΗ ΑΡΙΑΔΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ 


4 σχόλια:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ..ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ..ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ!!